انواع گاز یخچال
انواع گاز یخچال
یک یخچال فریزر بعد از چند سال کار کردن و فرسودگی، جابجایی و یا سوراخ شدن لوله ها ممکن است نیاز به شارژ مجدد گاز داشته باشد.
اما این اول ماجراست. انواع گاز یخچال موجود در بازار تنوع، کیفیت و قیمت های متفاوتی دارد. در این مقاله شما را با انواع گاز یخچال و قابلیت هر کدام آشنا می کنیم.
هیچ گاه نمی توان گفت که کدام نوع گاز بهتر است. چرا که بسته به نوع و مدل یخچال و متناسب با آن باید نوع گاز را تعیین کرد.
ابتدا از گاز های آمونیاک NH3 و متیل کلرید CH3CL و دی اکسید گوگرد SO2 استفاده می شد اما بعدها بخاطر سمی بودن آن از گازهای دیگری استفاده شد. بعد از آن گاز گاز مبرد 12 با ترکیب CCL2F2 مرسوم شد که هیچ بویی نداشت اما دشمن محیط زیست بود. بعد از آن فریون به بازار آمد.
گاز دی اکسید کربن یا گازR-744: این گاز حجم و وزن بیشتری نسبت به هوا دارد و به همین دلیل خطر مسمویت و خفگی دارد ولی برای طبیعت مضر نیست. از این گاز برای کپسول های آتش نشانی و گازهای گلخانه ای استفاده می شود.
هوا R-729: مصرف انرژی آن بالا و گرانقیمت است. برای حنک کردن کابین هواپیما استفاده می شود.
هیدرو کربن HC: گازهای گاز پروپان R-290 و گاز ایزوبوتان R-600a از این گروه هستند. این گاز ها بو و رنگ ندارند برای محیط هم ضرر چندانی ندارند اما بزرگترین مشکل آنها این است که قابلیت اشتعال بالایی دارند و ازاین نظر خطرناکند.
کلروفلوئورو کربن CFC’s: شامل گازهای R-11_R-12_R-13_R-14 است که هم از نظر اشتعال زایی و ایمنی در وضعیت مطلبوی هستند و هم ضرری که به محیط زیست می رساند کم و هم بازدهی بالایی دارد.
هیدروکلروفلوئورو کربن ها HCFC’s: گاز R-22 در این دسته قرار دارد که بسیار مورد استقبال مردم قرار گرفته و هنوز هم با وجود اینکه برای محیط زیست بسیار مضر است ولی در ایران استفاده می شود.
هیدروفلوئورو کربن ها HFC’s: این دسته از گازها بهترین جایگزین برای گازهای مضر قبلیست. R-134a نمونه بارز آن است.
آزئوتروپ و زئوتروپ: به این گازها، گازهای مخلوط می گویند چون از مخلوط چند گاز سرمایشی یا مبرد تشکیل شده اند.
از نظر محبوبیت، از میان انواع گاز یخچال بهترین گاز را می توان فرئون دانست. گاز فرئون انواع مختلفی دارد که در اینجا بازگو می کنیم:
R-11
R-12
R-22
R-134a
R-141a
R-402a
R-404a
R-502a